De tuin

De tuin

Deze maand een wat persoonlijker blog. Het gaat over ‘mijn tuin’. Misschien herkenbaar…

De tuin

In de herfst hebben we een nieuwe tuin aangelegd en de aanplanting gedaan. In de winter was er weinig te zien, maar… onder de grond gebeurde van alles. Een tijd van wachten, de natuur een kans geven, kijken en observeren. En dan….maart, april, een zee van voorjaarsbloemen kleurde de tuin. Heerlijk, wat waren ze welkom! Inmiddels rusten hun bolletjes alweer in de grond en verzamelen ze voedsel voor volgend jaar.

Wat hebben ze nodig?

Vandaag wandel ik weer in mijn tuin en het verbaast me opnieuw, als ik zie hoeveel kracht sommige bloemen en planten hebben. De nieuwe planten laten hun schoonheid zien. Ik wil al hun namen onthouden. De kleine Vlinderstruik, de Ooievaarsbek, de Brunel. En hoe gaat het eigenlijk met de Ridderspoor? Die mag wel wat uitbundiger gaan bloeien. Geen gemakkelijke plant trouwens, maar voor mij wel een uitdaging. Eens kijken of  hij krijgt wat hij nodig heeft. Zonlicht, ruimte, wat mest, voldoende water, en vooral aandacht. Ik pak mijn tuingereedschap erbij en schoffel de grond wat los. Sommigen planten groeien hard en dreigen anderen te overwoekeren.  Andere plantjes komen beter tot hun recht op een andere plaats met meer zon of juist meer schaduw.  Onkruid wordt gewied. Die klimplant bij de regenpijp moet een beetje opgebonden en geleid worden. En die jonge boompjes links hebben ruimte nodig.

Vertrouwen

Soms gaat het opeens stevig waaien en hard regenen in deze zomermaanden. Sommige jonge beplanting heeft ondersteuning nodig, anderen moeten het vooral op eigen kracht doen. Zijn hun wortels stevig genoeg? Ik geniet ervan, als ik na zo’n storm zie hoe zo klein plantje weer fier overeind krabbelt en steviger geworden is geworden ondanks de weersomstandigheden. Anderen hebben nog wat aandacht nodig. Groeien doen ze vooral zelf. Wij kunnen alleen zorgen voor de juiste benadering. Maar wat onmisbaar is dat. Voldoende water, niet te veel maar zeker niet te weinig, de juiste mest, ondersteuning als het nodig is maar vooral vertrouwen en aanmoediging. Als je me eens ziet praten tegen een plant denk dan maar als zij er in gelooft, dan zal het wel goed zijn 😉